Kahramanmaraş depreminin evden eve nakliyat sektörüne etkileri açısından incelemelerde bulunduk. Eklemek veya düzenlemek istediğiniz bölümler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
20 Şubat 2023 tarihinde merkez üstü Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ve Ekinözü ilçelerinde 7.8 büyüklüğünde iki büyük deprem yaşadık. Yaşanılan depremde sadece ülkemizle kalmadı ve Suriye, Ürdün, Lübnan, Kıbrıs, Mısır, İsrail’ de hissedildi. Suriye’ de yaklaşık 8 bin kişi can verdi. Ülkemizde belirtilen rakamlara göre 50 bin üzerinde canımızı kaybettik. Yine belirtilen rakamlara göre yaklaşık 120 bin yaralımız vardı.
İki büyük deprem yaklaşık 350.000 km2 alana etki yaptı. Bu ortalama büyüklükle bir Avrupa Birliği ülkesinin yüz ölçümüne eşittir. Yine bu acı olayda 35.500 bina yıkıldı, bir çok bina ağır hasar aldı. Yıkılan binalar arasında önemli tarihi yapılar, kamu yönetim binaları, hastahaneler, okullar, karakollar bulunuyordu.
Depremler sonrası Türkiye İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu 4. seviye acil durum ilan edecek tüm dünya ülkelerine çağrı yaptı. Türkiye içerisinde depremin etkilediği 10 il dışında tüm bölgelerden ve dünya çapında bir çok ülkeden acil yardım ekipleri bölgeye ulaştı. Her türlü imkan seferber edilerek ortak acı paylaşılmaya etkilenen 14 milyon kişiye ve enkaz altında kalan vatandaşlarımıza yardım edilmeye çalışıldı.
Bir kez daha depremde hayatını kaybeden insanlarımıza Allah’ tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.
Deprem Türkiye’ de Birçok Sektörü Etkiledi
Böylesine büyük bir olay beklenildiği gibi Türkiye’ de bir çok taşı yerinden oynattı. Müteahhitlik kavramı tartışılmaya başlandı. Yapı denetimi, plansız kentleşme, kalitesiz malzeme, yetersiz müdahale tartışmaları yaşandı. Ne acıdır ki depremin yaşandığı sabah borsada çimento, demir gibi kalemlerde büyük yükseliş yaşandı. Bu tartışmalara ek olarak bölgedeki üretim yapılarının zarar görmesi, üretimde görevli insanların vefat etmesi sebebiyle ülke ekonomisinde büyük açığa yol açtı. Türkiye’ deki resmi kurumların açıklamalarına göre büyük depremin ülke ekonomisine etkisi 2 trilyon lirayı aştı. 600 bin kişinin üzerinde vatandaşımız geçim olanaklarını kaybetti.
Yaşanan büyük felaket yalnızca üretim sektörünü değil hizmet sektörünü de büyük ölçüde etkiledi. Kahramanmaraş depreminin evden eve nakliyat sektörüne etkileri açısından değerlendirildiği zaman en çok etkilenen sektörler arasında sınıflandırılabilir. Depremin gerçekleşme anından itibaren yapılan kurtarma çalışmaları ve insani yardımların sonrasında hayatta kalan vatandaşlarımız diğer illere büyük oranda göç etti. Az hasarlı veya ağır hasarlı binalarda eşyaları kalan vatandaşların bir kısmı giderken eşyalarını da taşıttılar. Yalnızca deprem bölgesi ilan edilen illerde değil tüm ülkemizde eski binalardan yeni binalara, riski bölgelerden daha az riskli veya deprem riski olmayan bölgelere yoğun göç artışı yaşandı. Özellikle İstanbul genelinden Edirne, Kırklareli illerine bir çok aile taşındı.
Yaklaşık 10 ilde bu çalışmalar kısa bir süre içinde yapılması gerektiği için istenmeyen durumlarla karşılaşıldı. Bu durumlara örnek olarak artan ev kiraları, bölgeden diğer illere giden otobüs biletleri, giyim, gıda gibi diğer ürünlerdeki yüksek artış gösterilebilir. Gerek evden eve nakliye sektöründe hizmet veren nakliye araçları, asansörlü taşıma araçları, personeller açısından eksiklikler yaşandı. Fırsatçı olarak tabir edilen kesim her defasında olduğu gibi bu olayda da bir çok defa haber konusu oldu.
Nakliye fiyatları bir anda tavan yaptı. Asansör ve personellerin ücretleri 5 – 10 katına çıktı. Bu durumda alınması gereken önlem bir an önce alınmalıydı. Nitekim İç İşleri Bakanlığı bir genelde yayınladı ve tıpkı ev fiyatlarında olduğu gibi evden eve nakliyat sektöründe de nakliye fiyatları sabitlendi. Fakat yalnızca artan nakliye fiyatları değildi. 400 bin TL değerinde bir asansörlü taşıma aracının satış fiyatı 1.200.000 TL oranına çıktı. İstanbul’ da 800 TL olan saatlik asansör ücreti 1500 TL’ de sabitlendi. Ortalama 500 bin TL değerindeki ev taşıma aracının fiyatı 700 bin TL seviyelerine geldi.
Yapılan tüm denetlemeler ve engellemeler fahiş fiyat artışlarının önüne zor da olsa geçebildi. Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan deprem bölgesinde eşya taşıması yaptıracak olan her aileye 15 bin TL taşınma yardımı yapılacağını duyurdu. Bu yardım sayesinde mağdur olan depremzede vatandaşların bir yarası daha devletimiz tarafından sarılmaya çalışıldı.
Herkesi Aynı Kefeye Koyamayız
Fahiş fiyat artışı, fırsatçılar ve yaşanan diğer olumsuz olaylar karşısında bu soğuk ve kötü günlerde biraz da olsa içimizi ısıtan olaylarda yaşandı. İşini iyi yapan ve ekmek yediği toprakları kendi vatanı burada yaşayanları kardeşleri olarak gören sektör arkadaşlarımızında sayısı bir hayli yüksek. Nakliye aracı sahibi bir çok kişi elinden gelen her türlü imkanı seferber etti. Gerek bölgeye yardım götürme gerekse buradaki mağdurların eşya taşıması için gönüllü çalışan arkadaşlarımızda oldu.
Her türlü zorlu koşulda yaptığı işi önemseyen kimi meslektaşımız hiç bir beklenti içinde olmadan ücretsiz olarak eşya taşıması yaptı. Tüm imkanlarıyla halkımıza destek oldu. Deprem bölgelerine yakın iller dışında uzak illerden bölgeye bir çok kamyon, asansör ve personel geldi. Zaman zaman canlarını bile riske atarak halkımıza biraz olsun yardımcı olmaya çalıştılar.
Ekmek parası için canlarını hiçe sayan vatandaşlarımızda oldu. Hatay’ ın Defne ilçesinde yaşanan 6.4 büyüklüğündeki artçı depremde ağır hasarlı binadan eşya taşıyan 4 kişi enkaz altında kaldı. Bölgeye gelen Afad ve Umke ekipleri tarafından ilerleyen saatlerde 3 meslektaşımızın cenazelerine ulaşıldı. Bir meslektaşımız da yaralı olarak hastahaneye kaldırıldı.
Bölgede çalışan nakliye firması personelleri ile bir çok röportaj yapıldı. Herkesin ortak dili tabi ki acıları paylaşmak ve yaraları sarmaktı. Ağır hasarlı binalardan eşya taşıyan arkadaşlarımız her ne kadar riskli olduğunun farkında olsalar da çalışmak ve ailelerine bakmak için mecbur olduklarını söylediler.